Šta vam sve nudi Liban i Kako isplanirati put u Liban? - Sara Travel

Šta vam sve nudi Liban i Kako isplanirati put u Liban?

Liban, mala mediteranska zemlja sa bogatom istorijom i raznolikim pejzažima, pruža putnicima nezaboravno iskustvo. Od antičkih gradova do prelepih prirodnih čuda, Liban ima mnogo toga da ponudi. Krenite sa nama na turu  koju ne smete propustiti.

Za početak dobrodošli u čarobni svet Libana, u ovom izvanrednom putopisu vodimo vas kroz neke od najimpresivnijih destinacija Libana – Bejrut, Jittu pečinu, Sidon i Tyru, Baalabak pa čemo posetiti i kip Svete Bogorodice u Harissi, Deir el Qamar, “Manastir Meseca”, grad sa šarmantnim kaldermisanim uličicama kao i  Manastir svetog Qozhaye koji je prava duhovna oaza. Sledite nas na ovoj nezaboravnoj avanturi dok istražujemo ove bisere Libana.

Beirut: Biser na Mediteranu, prvi dan obliazimo Bejrut, glavni grad Libana, savršena je sinteza prošlosti i sadašnosti. Ovo je mesto gde se istorija susreće s modernim čudima. Jedan od najupečatljivijih simbola grada je Stari Grad Beirut, koji je uvršten na UNESCO-v popis svetske baštine. Šetnja uskim uličicama otkriva vam arhitektonske dragulje, lokalne prodavnice i restorane koji nude neverovatne libanske specijalitete.

Nemojte propustiti posetu Nacionalnom muzeju Beirut kako biste dublje zaronili u Libansku istoriju. Tu ćete pronaći fascinantnu zbirku artefakata iz različitih epoha, uključujući i fenomenalnu zbirku fenikskih artefakata.

Nakon obilazka Beiruta krenuli smo u posetu Deir el Qamar i Beit el diina

Dobrodošli na putovanje u srcu Libanona, gdje se istorija isprepliće s prirodnim čudesima. Deir el Qamar i Beiteddine su dva predivna grada koja vas vode na nezaboravno putovanje kroz lepotu i bogatstvo ovog predivnog dela sveta.

Deir el Qamar: Grad Starih Ulica, “Manastir Meseca”, privlači svojom šarmantnom arhitekturom i starijim ulicama koje odišu istorijom. Dok šetate ovim kaldrmisanim ulicama, osećate se kao da ste zakoračili unatrag u vreme. Starinski trgovi, poput Munia Square, očaravaju svojim šarenim trgovinama i tradicionalnim restoranima. Ovde možete isprobati autentične libanske specijalitete, dok zvuk udaraca čekića iz radionica starih zanata odjekuje ulicama.

Beiteddine: Dvorac iz Snova

Beiteddine je dom prekrasnog Beiteddine dvorca. Ovaj čudesni dvorac, izgrađen u 19. veka, ostavlja vas bez daha svojom arhitekturom i bogatstvom. Razgledavanje unutar dvorca otkriva vam raskošne sobe, ukrašene rukom majstora. Svaka soba ovde priča svoju priču, a Beiteddine Muzej čuva umetnička dela i artefakte koji svedoče o libanskoj kulturi.

Osim istorije i arhitekture, Deir el Qamar i Beiteddine također slave umetnost i kulturu. Deir el Qamar Arts and Crafts Village nudi vam priliku da istražite bogatu umjetničku baštinu Libana i nabavite originalne suvenire. Ovde ćete pronaći tradicionalne rukotvorine, keramiku i druge umetničke radove stvorene sa ljubavlju i strašću.Ova regija Libana također je dom prekrasnih prirodnih lepota. Blizina planina i šuma pruža brojne mogućnosti za planinarenje, šetnje prirodom i istraživanje netaknutih krajolika. Kadisha Valley, blizu Deir el Qamara, nudi spektakularne pejzaže, planinske potok i skloništa za ptice. Ovde možete osetiti mir prirode i uživati u svežem zraku.

Drugog dana smo posetili Baalbek: Putovanje kroz Večnost. Ovaj drevni grad, smešten u samom srcu zemlje, nudi vam priliku da zakoračite u večnost i otkrijete neverovatnu istoriju, kulturu i arhitekturu.

Baalbek, poznat i kao “Helipolis” u antici, vodi nas kroz vekovnu priču. Ovaj arheološki biser dom je nekim od najimpresivnijih rimskih ruševina izvan Rima. Tri glavna hrama – Jupiter, Bacchus i Venus, čine srž Baalbeka i ostavljaju bez daha svojom grandioznošću. Dok koračate kamenim stazama ovih hramova, osjećate prisutnost starih bogova i čujete šapat istorije. Videčete veliki Hram Jupitera. Jedan od najimpresivnijih spomenika. Njegovi ogromni stubovi i kameni blokovi, neki teški preko 300 tona, svedoče o izvanrednoj inženerskoj veštini starih Rimljana. Ovdje se možete diviti monumentalnoj veličini ovih građevina, razmišljajući o veštini koja je bila potrebna da bi se izgradili.

Hram Bacchusa, posvećen bogu vina i zabave, također oduzima dah svojom arhitekturom i detaljima. Ovde ćete pronaći relefne skulpture koje pričaju priče o drevnim vremenima i rimskim ceremonijama.

Mala, ali Moćna Venusina Kapela, iako manja od ostalih hramova, ima svoju posebnu draž. Ovde možete doživeti mir i tišinu, promišljajući o duhovnosti i veri koja je postojala pre mnogo vekova.

Nakon obilaska ovih izvanrednih spomenika, posetite obližnji tržni centar kako biste pronašli suvenire koji će vas podsećati na ovo putovanje kroz vreme. Također, ne propustite priliku probate lokalne specijalitete u obližnim restoranima i kafićima.

Poseta Baalbeku nije samo turističko iskustvo; to je putovanje kroz večnost. Ovde, među tim kamenim gigantima, osećate povezanost s prošlim vremenima i duboko razumevanje ljudske kreativnosti i izdržljivosti. Baalbek je svedok vremena, čuvar istorije koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnima.

Nakon posete vinariji I degustacije jedno od boljih vina na bliskom istoku nastavili smo put ka Anjari.

Anjar: Grad Rimskih Ruševina

Anjar je poznat po svojim izvanrednim rimskim ruševinama koje oduzimaju dah. Dok koračate njegovim kamenim stazama, vraćate se unatrag u vreme i ulazite u svet drevnog Rima. Ovdje ćete pronaći Trijumfalnu Kapiju, Agoru, i mnoge druge impresivne građevine koje svedoče o bogatoj istoriji ovog područja.

Anjar je jedinstvena jer kombinuje rimske i islamske arhitektonske utecaje. Arhitektura Umayyad palate je posebno zapanjujuća. Ovde se možete diviti lukovima, stubovima i dekoracijama koje svedoče o veštini i estetici onih koji su ovde nekada živeli.

Anjar je također mjesto gde se spajaju različite kulture i religije. Ovde ćete pronaći Islamski Centar Anjar, koji svedoči o islamskom nasleđu ovog grada. Također, blizina doline Kadisha pruža vam priliku da istražite hriščanske manastire i svetilišta, stvarajući jedinstvenu kulturnu raznolikost.

 

Trečeg dana posetičemo Jitta pečina: Prirodna Čudo Libana kao i kip Svete Bogorodice u Harissi, gradiču koji gleda obalu mora.

Sada se upućujemo prema jednom od najimpresivnijih prirodnih čuda Libanona – Jitta pečina. Smeštena u blizini grada Byblos, ova pečina oduzima dah svojom lepotom. Hodajući kroz nezine prostore, osjećat ćete se kao da ste u čarobnom svetu. Svetlo koje prodire kroz stene stvara igru senke i svetlosti, stvarajući neverojatno fotogeničke prizore. Mesto gde čete moči da napravite odlične fotografije.

Nastavljamo put do jednog od simbola Libana a to je Kip Svete Bogorodice u Harissi.

Harissa, slikoviti grad smešten iznad obale Sredozemnog mora u Libanu, poznat je po svom bogatstvu kulture i duhovnosti. Jedno od najupečatljivijih obeležja ovog grada je ogroman kip Svete Bogorodice koji nadvisuje obližnje planine.

Kip Svete Bogorodice u Harissi predstavlja izvanredno remek-delo religijske umetnosti. Visok je oko 13 metara i izgrađen je 1907. godine. Ovaj monumentalni kip, koji je vidljiv sa udaljenosti nekoliko kilometara, predstavlja Mariju, majku Isusa Hrista, kao simbol nade, zaštite i majčinske ljubavi.

Izgradnja ovog kipa je zahtevala ogroman trud i predanost zajednice. Materijali za izradu kipa donirani su od strane lokalnih porodica, a sam proces izrade trajao je godinama. Ovaj kip je postao ne samo fizički simbol Harisse, već i centar duhovnog i religijskog života u ovom regionu.

Kip Svete Bogorodice ima duboko duhovno značenje za lokalno stanovništvo. Ona se smatra zaštitnicom grada Harisse i svih mornara koji plove Sredozemljem. Vernici iz celog sveta dolaze da posete ovaj sveti kip kako bi tražili blagoslov, zaštitu i duhovnu utehu. Svake godine, mnogi hodočasnici se penju do ove svetinje kako bi izrazili svoju veru i odali počast Bogorodici.

Posle Harisse nastavljamo put do Byblosa, šarmantna stara Luka.

Byblosova stara luka je srce grada i omiljeno mesto za posetioce i lokalce. Ovdje ćete pronaći brojne restorane, kafiće i trgovine suvenira. Možete šetati uz obalu, uživati u svježem morskom vazduhu i prosmatrati ribare kako izlaze na more. Luka je također sjajno mjesto za uživanje u spektakularnim zalascima sunca.

Nastavljamo put ka Sidonu i Tyri četvrtog dana. Sidon, jedan od najstarijih gradova na svetu, mesto je bogate istorije i kulture. Sidon morski zamak, ikonička tvrđava uz obalu, svedoči o drevnim vremenima. Obavezno prošetajte uskim uličicama grada i osetite duh prošlih epoha.

Tyru: Grad Boja i Kulture. Poznata po svojoj bogatoj kulturi i šarenilu, mjesto je gde ćete doživeti pravu libansku autentičnost. Tyre Beach pruža vam priliku da se opustite na prekrasnoj plaži i uživate u kristalno čistom Mediteranu.

Za kulturni doživljaj, posjetite Tyre Hippodrome, jedan od najimpresivnijih rimskih hipodroma koji svjedoči o rimskoj prisutnosti u ovom gradu. Također, ne zaboravite probati lokalne specijalitete u tradicionalnim restoranima Tyra.

Gradovi Sidon i Tyra predstavljaju drevnu libansku obalu, obogaćenu istorijskim spomenicima i šarmom mediteranske kulture. Posjetite Sidon kako biste istražili ovu staru luku i impresivne fosilne nalaze u Fakhreddine Palati. Tyra nudi prelepe plaže i priliku za istraživanje antičkih rimskih ruševina.

Peti dan smo obišli Libanske Kedre, Bcharre i Manastir svetog Qozhaye

Ovo je dan za putovanje kroz prirodna čuda i duhovno nasleđe Libana. Ova tri bisera – Libanski Kedri, Bcharre i Manastir svetog Qozhaye, čekaju vas da ih istražite i doživite njihovu jedinstvenu lepotu.

Libanski Kedri su pravi prirodni spomenik. Ovo drevno drveće, neko je staro i preko stotina godina, svedoče o snazi prirode i večnosti. Kada hodate kroz šumu kedra, osećate se kao da ste zakoračili u svet iz bajke. Impresivna stabla stoje kao čuvari vremena, a zrak je ispunjen svežinom koja će vas oraspoložiti.

Bcharre: Maleni Grad sa velikim srcem.Smešten u blizini Libanskih Kedra, je maleni grad s velikim šarmom. Ovde možete osetiti duh libanske kulture i gostoljubivosti. Grad je poznat po svojim tradicionalnim drvenim kućama i trgovima na kojima se okupljaju lokalni stanovnici.

Manastir svetog Qozhaye: Duhovna OazaManastir svetog Qozhaye, smešten u blizini Bcharrea, je duhovna oaza koja vas poziva na meditaciju i tišinu. Ovaj manastir, osnovan prie više od 600 godina, čuva bogato nasleđe libanske hriščanske tradicije. Osim duhovne svetosti, ovdje ćete pronaći i prekrasne arhitektonske detalje i freske.

Liban je zemlja koja se često opisuje kao biser Bliskog istoka, i nakon što ste istražili njegove čari, jasno je zašto. Ovo fascinantno putovanje kroz ovu zemlju nudi neverovatan miks kulture, istorije, prirodnih ljepota i gastronomskih čuda.

Pozivamo vas da krenete sa nama na turu Libana 13.11.-19.11. sa savršenim programom i doličnim hotelom u centru Bejruta. Sve informacije na linku:https://saratravel.rs/liban/

 

Pislal: Sara Jovanović

Proceed Booking