Amman downtown i Rainbow street - Sara Travel

Amman downtown i Rainbow street

Amman downtown i Rainbow street

Amman downtown

(Centar Amana)

Na arabskom El balad, najstariji deo Jordanske prestonice Ammana. Sagrđen dvadesetih godina prošlog veka.
Ako ste u Ammanu ili planirate posetu Jordana obavezno prošetajte tim delom Amman, preporuka je da krenete oko šest sati posle podne provedite veče šetajući glavnom ulicom Faisal Street i otiđite do rainbow street.

Downtown je deo Ammana gde možete naći dosta prodavnica Jordanskih suvenira, radnji sa arapskim začinima, uljima, u Rainbow streetu imate dve radnje sa arapskim nameštajem napravljenim od drveta i ukrašenim sa sedefom, dosta restorana sa tradicionalnim arapskim specijalitetima, kafića kao i dva suka ( suk je bazar) koji se nalaze u sokacima između zgrada jedan se zove suk el Buharije drugi je Suk el Nada iza džamije Grand Husseini, lepe arhitekture džamije od belog kamena, koja je sagrađena 1932 godine.

Što se tiče cena dosta variraju od radnje do radnje, ako idete sa nama na ture možemo vam preporučiti radnju za kupovinu začina sa pristupačnim cenama, ako idete sami najbolje je da prođete nekoliko radnji uporedite cene i da imate malo sreće u kupovini.

Posle šetnjice i kupovine preporučujemo vam da degustirate Kunafu u najpoznatijoj poslstičarnici u downtownu ili da odete na arapski sladoled to jest Buza Arabi u drugoj poslastičarnici specijalizovanoj samo za pravljene tog sladoleda.

Ako ste u downtownu toplo vam preporučujem da posetite zgradu koja je pod državnom zaštitom jer je jedna od strijih očuvanih i otvorenih zgradica u downtownu otvorena je za posetu turista od 10-17h svakim danom sem petkom. Za blogere i druge putnike tu možete napraviti nekoliko dobrih fotografija.
Zgrada je bila prva pošta Jordana zatim je bila u službi ministarstva finansija pa je preuređena u Hotel koji je radio do 1998 godine.

Lepo je šetati i gledati kako vrve ulice od života oko vas prodavci koji izlažu svoju robu, stanovnici Ammana koji obavljaju svoje poslove u tom delu grada ili su došli da daju sebi malo oduška i zaslade se  kunafom ili svrate do Hašema.
Odaću vam jedno mesto, odmah iza poslasičarnice postoji jedno mesto fastfood takođe koje prodaje izvrsne sendviče pileće džigerice. Dragi gurmani nemojte ovo iskustvo propustiti i obavezno uz sendvič na istom mestu uzmite i čašu Ajrana.

U downtownu se petkom održava pijaca nalik našoj najlon pijaci u Novom Sadu, to možete obići četvrtak noću jer su prodavci već postavili svoje tezge, tu možete naći sve od igle do lokomotive kako kažu. Može se naći i koji komad istočnjačkog antikviteta.

Glavna istoriska i turistička atrakcija u downtownu je Citadela (Jabal al-Qala), utvrđenje koje se uzdiže na najvišoj tački grada (850m), područje za koje se veruje da je bilo neprekidno nastanjeno preko 7000 godina. Najstarije sačuvane građevine potiču iz rimskog perioda, a najveća je Herkulov hram iz 166 godine, masivna struktura koja svojim dimenzijama premašuje sve rimske hramove toga doba. U Citadeli se nalazi Arheološki muzej, a čitav kompleks je opasan zidinama u dužini od 1700m. Obilazak džamije kralja Abdalla I, največu Džamiju u Jordanu i jedina odakle se transmituje govor Hodže petkom celoj Kraljevini.

Made by Sara Jovanovic

Posle svog ovog razgledanja ako želite nešto da pojedete od arapske hrane možete do Jafra kafea, divan čist restoran, sa finim orijentalnim enterjerom u jednoj od starih zgrada baš u srcu downtowna ili pak da se odlučite za neki od brojnih restorana u Rainbow streetu po vašem ukusu, svi su dobri.

Neću zaboraviti ni ljubitelje knjiga, za vas u downrownu ima jedna knjižara u većoj kućici na skveru u downtownu. Imaju knjige na arapskom ali i dosta knjiga na engleskom jeziku za razne teme istorija, sufizam, spiritualnost, islam, kuvari itd
Takođe u Rainbow streetu iamte jedan kafić restoran-knjižara, odlično mesto sa dobrim izborom knjiga.

Da rezimiram utiske iz Downtowna Amman, mesto gde svako može da nađe sebi nešto lepo i da kupi fine suvenire, začine, ćilime, po koju knjigu. Mesto koga bi bilo dobro posetiti više puta jer ćete svaki put otkriti nešto novo. Mesto gde se mogu degustirati i uživati u raznim orijantalnim poslasticama toplim napicima ili sveže ceđenim sokovima od ploda nara ili poznata Jordanska limunada se mentom odlična za osveženje po visokim temperaturama Jordanskog leta.

 

 

 

Pročitajte još na našem blogu

Proceed Booking