Jordanski gurmanski specijaliteti - orjentalni začini prvi deo - Sara Travel

Jordanski gurmanski specijaliteti – orjentalni začini prvi deo

Dugo sam razmišljala koja bi bila tema mog prvog bloga i kako da ga započnem!

Dva razloga su prevagnula u korist toga da jordanska hrana bude prva tema o kojoj ću pisati, prvi je što sam zaljubljenik i konzument arapske hrane, spremam istu privatno porodici iako živim u Srbiji, začine uvek kupujem u Jordanu da bi mogla da spremam ovde arapska jela.

Drugi razlog je što kao majka trogodišnjeg deteta koje je prvi put sad bilo u Jordanu, posmatrajuči nju i njen doživljaj Jordana sam se podsetila svoje prvo iskustvo u arapskoj zemlji, a to je iskustvo druge kulture kroz ukus različitih hrana, bogat miris začina, boje, oblika i način serviranja hrane.

Hajde zajedno da započnemo ovo magično putovanje čulom ukusa. Upoznaču vas sa Jordanskim predjelima, glavnim jelima, poslasticama i napicima.

Jordanska kuhinja je raznovrsna, uglavnom se bazira na povrću, pirinču i mahunarkama, koristi se ovčije, kozije, teleće i pileće meso i riba se sprema takođe jer je ima sveže, sa Crvenog mora.

Najpoznatija predjela i najpopularnija u svetu, pa i kod nas su Humus i Falafel, oba se prave od nauta, mahunakre. Humus je kremast a falafel hrskav pržen kolutić divnog ukusa. Najbolje je umakati falafel u humus i tako jesti. Od nauta se isto pravi i msabaha kao i fateh šamije.

Sledeće predjelo je fateh padinđan, a to je fateh napravljena od plavog patlidžana. Fateh kao reč znači drobljeno jer je baza svake fateh drobljen propržen arapski hleb na maslinovom ulju. Ovo predjelo može biti posno tako što se preko hleba stavi red kockica prženog plavog patlidžana pa red prženog crnog luka i paradajza koje se posle prelije sosom od jogurta, tahini, limunom, solju i belog luka a preko sevega ide posuti prženi pinjoli i badem.
Ako posle patliđana stavite red prženog mlevenog mesa onda je “fatet lahme”.
Bon apetit!

U predjela spada i đebneh bedah a to je tvrd slani kuvani ovčiji ili kravlji sir, ako je pržen ma maslinovom ulju i poslužuje se topao poznatiji je pod imenom halumi.

Testenine se isto nude kao predjelo, Manaiš je testo koje podseća na testo pice ali prelivi su različiti pa tako i imena testa. Manaiš zaatar je testenina koje je bogato prelivena maslinovim uljem i preko posuta smesom zaatara koji je vrsta origana, susama, soli i sumak začina crvene boje koji daje kiselost hrani, i tako se zapeče u rerni i služi.

Sfiha bil lahme” je testo preko koga je stavljeno proprženo mleveno meso sa začinima i lukom.
“Sfiha bil đibneh” je testenina posuta belim ovčijim ili kravljim sirom sa “habet le barakeh” to je seme slično obliku susama ali je crne boje i intenzivnog ukusa, odlično se slaže sa sirom.

U predjela spadaju i salate poput Tabuleh i Fatuš, Tabule je salata od sitno seckanog paradajza, krastavca i pešuna u srazmeri 1 prema 3 u korist peršuna. Dodaje se tucana, sušena pšenica koja je prethodno bila potopljena u limunu da odstoji i sitno seckani crni luk koji je takođe bar pola sata bio potopljen u maslinovom ulju. Svi sastojci se pomešaju.
Fatuš je salata od krupno seckanog krastavca. Jordanski domači krastavac se ne ljušti, ima jako tanku koru i nema u sebi semenki. Seckan paradajz, zelena salata, paprika više boja, ceđen limunov sok i so.
Makdus je salata od ukiseljenog plavog patlidžana ne večeg od pola šake koji je punjen seckanim orasima, belim lukom i malo tucane ljute paprike, preliven je maslinovim uljem. Čuva se tokom cele godine u staklenim i zatvorenim teglama.

Labaneh je mek ovčiji sir koji je oblikovan u male kuglice takođe se čuva tokom cele godine u maslinovom ulju i staklenim teglama. Preukusan je i ide odlično sa krastavcem, može biti i užina.

Nadam se da vam je sve prethodno otvorilo apetit i probudilo znatiželju za glavnim jelima u Jordanu!

Mansaf je jordansko nacionalno jelo koji se služi na velikim ovalima. Baza je kuvani pirinač koji je posut sosem od kuvanog “Đamid” što je sušen ovčiji sir. U tom sosu se kuva ovčije meso. Kad se sve zgotovi pirinač se zalije sosem i komadima mesa a preko idu prženi bademi i pinjole. Tradicionalno se Mansaf jede rukama tako što se na poseban način rukom oblikuju male loptice od pririnča i mesa sa sosem.

“Warak dawali u kusa” su punjenje mini tikvice pririnčem i mlevenim mesom kuvane u istoj šerpi sa sarmicama od vinove loze i komadima ovčijeg mesa. To je moje omiljeno arapsko jelo. Obavezno iscediti limunov sok preko u tanjiru i jesti sa kiselim mlekom.

Kad ste u Jordanu obavezno probajte kubeh koja, ako se pravi pojedniačno u obliku malih kuglica spada u predjela, a ako se pravi u ovalu zapečena u rerni spada u glavna jela, loptice se prave od tucane pšenice koja je punjena mlevenim mesom, začinima i pinjolama, prži se u ulju

Sajadije je jelo koje se služi u Akabi, ako ste ljubitelj ribe obavezno probajte, baza je začinjen pirinač preko kojeg ide riba po izboru pećena na roštilju. Na slici ispod pored sajadije je i Tađin od morskih plodova u sosu takođe preporučujem.

Kad ste u Akabi isprobajte i razne morske plodove u jednom od restorana. Hrana u Akabi je kvalitetna sa svežim morskim plodovima po pristupačnim cenama.

Ima još mnogo toga preukusnog od predjela i glavnih jela ali da ne bi mnogo dužila u prvom blogu prečiću na jednu od najpoznatijih jordanskih poslastica a to je čuvena Kunafeh. Ta poslastica kao i većinu drugih u jordanskim poslastičarnicama se pravi na Samneh a to je mast koja se dobija posle pravljenja putera od ovčijeg mleka. Uzme se to mleko i kuva sa sa jednom biljkom, procedi i dobije se mast bledo zelene boje karakterističnog ukusa.
Ako ste bili u Jordanu a niste probali Knafu kao da niste ni bili, to je nezaobilazni deo jordanske kuhinje i gostoprimstva jer se služi na raznim svečanostima i slavljima kao i na svadbama. Poslastica se pravi od kunafeh koja je zapecena na samneh ispod koje je poseban sir koji se koristi samo za tu poslasticu, kad se zapeče prelije se sa sirupom od limuna, šećera i vode a preko se pospe sitno seckani pistači.

Proceed Booking